11 Nisan 2020 Cumartesi

31 İLDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

    Coronavirüs önlemleri kapsımda ilk  olarak 65 yaş üstü ve 20 yaş altındaki vatandaşlara sokağa çıkma yasağı getirildikten sonra şimdi de 31 ilde 2 gün süreyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi.



  
    İçişleri Bakanlığı 10 Nisan akşamı 22.00 sularında yaptığı duyuruda 12 Nisan 24.00'a kadar 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta 6235 sayılı genelgede yazılı olan istisnalar haricinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini bildirdi. 
İşte o şehirler; 
Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van, Zonguldak. 
     Bu şehirlerde yaşayıp sokağa çıkma yasağını ihlal edenlere adli ve idari işlem uygulanacak.

    Geç saatte duyurulan sokağa çıkma yasağının ardından marketlerin önündeki yığılma sonrasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Bu saatte sokakta Türkiye'de açık olan yerler çok az olduğu için çok doğal olarak milletimizin telaşı var. Ben bunu normal karşılıyorum ama bu telaşa da gerek yok. Çünkü yarın fırınlar açık. Kendi araçlarıyla ekmek dağıtabilecekler, genelgemizde bu açık. Su açık. Sadece marketler açık değil. Türkiye, çok uzun zamandan beri bizim 'Evde Kal' çağrılarımıza uymaktadır. Zaten evde gerekli tedarikler söz konusudur." açıklamasını yaptı. 

    Halk yasağın uzayıp uzamayacağı konusunda merak içindeyken yasağın pazar gecesi sona ereceğini bildiren Soylu açıklamasına şunları da ekledi; "Pazar gününden itibaren bu devam edecek diye bir telaş söz konusu olmasın. Pazar günü akşam 24.00  itibariyle bitecektir.Vatandaşlarımızı bir bulaştan kurtarmak için bu adım atılmıştır. Tam tersine, bir bulaşa kapılmak için marketlerde, fırınlarda oluşturulan kalabalığa gerek olmadığını, herkesin sakin olması gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu yoğunluklar da açık olan çok az iş yerleri önündeki yoğunluklardır. Zannediyorum yarım saat içinde ortadan kalkar."

Sokağa çıkma yasağından kimler muaf?

a) Bu genelgenin (2) numaralı başlığında yer alan "Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlarda" yönetici, görevli veya çalışanları

b)TBMM çalışanları,

c)Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar,

d)Acil çağrı merkezi çalışanları, 

e)Birinci derece yakınlarının cenaze ve defin işlemlerini gerçekleştirecek ve katılacak olanlar,

f)Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken tedariknsistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar,

g)Ürün ve/veya malzemelerin naklinde lojistiğinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar,

h)Gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanlar,
i)Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları,

j)PTT, kargo ve su dağıtım şirketi çalışanları,

k)Demirçelik ve cam sektörü vb. sektörlerde faaliyet yürüten işyerlerinin, fırın, soğuk hava depoları gibi çalışması zorunlu bulunun yerlerin,

l)Bozulma riski bulunan tarım ve hayvancılık ürünlerinin hasatında çalışacak olanlar, 

m)Fırınlarda üretilen ekmeğin dağıtımında görevli olan araçlar ve çalışanlar,

n) Kızılay koordinesinde kan ve plazma için randevusu olanlar,

   Belirtilen istisnalar dışındaki tüm vatandaşların evlerinde kalması esastır.


















    

1 yorum: